søndag 29. mars 2015

Smil

I Alexanderteknikken bruker vi mentale beskjeder eller «retninger» («directions») for å påvirke organiseringen av spenninger i muskel-skjelettsystemet. Retningene går blant annet ut på å ønske en generell ekspansjon i kroppen for å oppnå et bedre samspill mellom knokler, muskelspenninger og bindevevets elastisitet. Det gir optimal lengde til musklene slik at de er relativt avspente samtidig som de har dynamisk muskeltonus.

Enkelte Alexanderteknikk-lærere sammenligner denne tilstanden med det å smile. Når du smiler utvider munnen seg, musklene er ikke anspent, men har en livlig og dynamisk tonus.

Du kan utnytte denne ideen i praksis. Du kan forestille deg at ryggen din smiler, fra skulder til skulder. Du kan forestille deg et smil lengre ned på ryggen, slik at smilet følger de nederste ribbeina og går opp mot armhulene. Det kan tillate bevegelighet i ribbeina og åpne for pusten. 
Du kan også tenke deg et smil nederst i ryggen, over baken. Hvis du sitter går smilet rundt hoftene og videre ned i føttene slik at du gir slipp på spenninger i beina.

Du kan tenke at hendene smiler, slik at de åpner seg opp. Eller føttene. Du kan tenke på et smil i hulrommet bak knærne. Du kan la armhulene smile. Du kan la nakken smile, fra øre til øre, slik at spenninger rundt bakhodet slipper taket.

Bare bruk fantasien. Prøv, og se hva som skjer.

Selvfølgelig kan du smile med ansiktet også. Et smil er en nødvendig ingrediens i Alexanderteknikkens «hviske-a»-øvelse. Den går i enkelthet ut på å forlenge utpusten litt ved å puste ut på en hviskende a-lyd. Du lar kjeven falle, puster ut, lukker munnen og lar lufta komme inn av seg selv. Først brukes et smil for å åpne i hals og munn, og for å gjøre det lettere å gi slipp på kjeven. Alexander mente at et smil var helt avgjørende. Hans instruksjon var å be eleven tenke på noe morsomt slik at han/hun smilte. Hvis du ikke klarer å tenke på noe morsomt blir ikke smilet ekte og oppgaven ikke mulig å gjennomføre. (Du kan få noe av den samme effekten ved å tenke på et gjesp. Men det er så klart ikke så morsomt).

Det er en veldig god idé alltid å ha noe morsomt å tenke på, en vits eller god historie som i det siste har fått deg til å le. Hvis du til vanlig ikke husker vitser eller morsomme historier, prøv på skrive dem ned. Lag en liten jukselapp og ha den tilgjengelig. Oppdater jukselappen neste gang du hører en god vits/historie eller ser noe morsomt slik at du alltid har noe på lager.

Å tenke på noe morsomt gjør det lettere å tenke «opp». Det er ikke uten grunn at det heter «opp»muntrende og «opp»stemt. Det er den retningen kroppen får. «Opp» er den aller viktigste retningen i Alexanderteknikken. Alexander kalte det «lengthening in stature». I Alexanderteknikken er vi ute etter at hele kroppen smiler.


Relaterte blogginnlegg:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar