mandag 2. august 2010

Tenke først

Med jevne mellomrom googler jeg «alexanderteknikk» for å se om det dukker opp noe nytt. Her forleden fant jeg teknikken diskutert på et nettforum. Tema var «Aleksanderteknikken for rygg, nakke og bekken» og ingen visste helt hva «Aleksanderteknikken» var for noe.
En som heter Eirik skrev:

«Det er jo hovedsakelig snakk om hjelp til selvhjelp, slik jeg ser det. Men på en mer objektiv måte ville jeg tro. Enhver intelligent person, med en solid dose selvinnsikt vil kunne leve og styre etter tilsvarende teknikker. Det er "bare" snakk om å kjenne veldig godt etter, hva en gjør, hvilke muskler en bruker og i tillegg kjenne etter hvilke muskler man faktisk ikke trenger å bruke.. Dette kan redusere belastningen på muskler, senefester og ledd. Avhengig av hvor godt man kan dette..

Det er ihvertfall slik jeg tolker det som sto der..»

Eirik er inne på noe her. Han er i alle fall inne på riktig jorde, selv om han er et stykke utpå.
Hvis du prøver å «kjenne veldig godt etter, hva en gjør, hvilke muskler en bruker og i tillegg kjenne etter hvilke muskler man faktisk ikke trenger å bruke» vil du lære mye. Du vil kunne samle informasjon som er nyttig når du lærer Alexanderteknikk, men du vil ikke lære Alexanderteknikken.

Sanseinformasjon er viktig å være bevisst på. Men ikke bare fra muskler, du må være våken og åpen for alt som kommer inn. Men denne informasjonen kan du ikke gjøre noe med, du må bare ta den som den kommer, akseptere den. Sanseinformasjon kommer i etterkant. Hvis du hele tiden går og bare skal «kjenne veldig godt etter» er du hele tiden på etterskudd. Alexanderteknikken handler mer om de signalene du sender til musklene.


Hvordan sender du signaler til musklene? Det gjør du hver gang du skal bevege deg. En definisjon brukt på Alexanderteknikken er tenkning i forhold til bevegelse.


Tanken kommer alltid før bevegelsen, så det første du må gjøre er å stoppe, for å kunne tenke deg om, ellers vil du ikke kunne gjøre bevegelsen på en ny måte. Du må tenke på nytt først.


Når du skal bevege deg tenker du ikke på hva du skal gjøre med den og den muskelen, du behøver bare å vite i hvilken retning bevegelsen skal gå. I Alexanderteknikken tenker vi i tillegg på indre bevegelse. Vi ønsker å bevege oss med lengde og bredde i kroppen, vi ønsker utvidelse.


Sagt på en annen måte ønsker vi å unngå å skvise kroppen. Da snakker vi om det vi ikke vil skal skje. Da kan det en sjelden gang være nyttig å tenke på muskler du ikke trenger å bruke, som Eirik er inne på. Men ofte vil spenningene ikke dukke opp så lenge du ikke skviser kroppen.


Kanskje du finner ut, når du stopper og tenker deg om, at du ikke hadde noen klar idé om hvordan bevegelsene skulle gjøres, og at det i seg selv var årsak til at spenningene kom. Kanskje bruker du ikke fullt ut mulighetene leddene gir. Når du har en klar idé, en god plan, går alt mye glattere.


Så Alexanderteknikken er enklere enn Eirik tror - tenk riktig og spenningene forsvinner av seg selv, eller de dukker ikke opp engang. Hvordan vil det føles? Det kan du ikke vite før du har prøvd.


Kilden til Eiriks kunnskaper ser ut til å være min egen hjemmeside. Kanskje jeg bør forandre teksten. Jeg har en jobb å gjøre der, nå som ferien er over.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar